Om behörighet / Vem som får läsa våra kurser:

 • Jag har sökt en ekonomiutbildning till hösten. Har jag nytta av att läsa sommarprogrammering?

  Om om du t ex ska arbeta med Excel kommer du att ha nytta av programmeringskunskaper. Den förberedande kursen går t. ex igenom grundläggande filhantering (en systematisk genomgång av begreppen filer, kataloger, genvägar, länkar, hantering av filer och kataloger) samt grundläggande begrepp såsom variabel, datatyp, styrstrukturer, funktioner och listor.

 • Jag går ut gymnasiet i vår (och vill läsa kursen under sommaren). Vad behöver jag tänka på?
  Bestäm vilken kurs du vill läsa. Anmäl dig till den kurs du vill studera när dina slutbetyg blivit registrerade. Och skaffa kurskonto enligt instruktioner. Genom kurskontot kan du logga in och börja arbeta med delar av materialen, proven och få handledning från våra mentorer.
 • Jag ska läsa vid Lund (eller någon annan högskola) i höst – kan jag fortfarande läsa vid någon av era högskolor?

  Ja! Det går bra att studera hos oss även om det lärosäte som du kommer studera vid framöver inte, just nu, ingår i vårt samarbete.

 • Jag planerar inte att söka till en högskola i höst men jag skulle ändå vilja studera programmering – kan jag gå kursen?

  Ja, vi har många som läser sommarprogrammering som är i samma situation som du.
  Välkommen med din anmälan!

 • Jag började läsa kursen en tidigare termin. Hur gör jag för att slutföra den?
  Kontakta studievägledningen på (info@rcn.kth.se) som kan hjälpa dig att komma igång med kursen igen

Om hur man läser / Kursernas form:

 • Jag är antagen till kursen och startar snart. När får jag mer information?
  Vi skickar ut ett e-brev med allt du behöver veta veckan innan kursstart. Om du sökt 3 hp-kursen vid KTH och inte fått något e-brev från oss i slutet på veckan innan: hör av dig till info@rcn.kth.se. För den större kursen 6 hp vid SU gäller att du hör av dig till svl-su@nada.kth.se.
 • Vad är det för kurslitteratur?
  All litteratur ingår i det du får tillgång till på webben.
 • Måste jag vara uppkopplad och ha dator för att jobba med kursen?
  Nej, du kan skriva ut textsidorna i materialet. Men för att jobba med examinationen och de nätbaserade proven måste du vara inloggad.
 • Blir jag indelad i en studiegrupp och måste vara närvarande vid klassrum på plats eller på internet?

  Nej. Alla läser tillsammans men du kan till viss del bestämma din egen takt. Du får hjälp av våra mentorer, över telefon, mail eller i forum, eller studiekamrater.

 • Hur går proven till?

  Kurserna examineras med automaträttade prov och inlämningsuppgifter som görs hemifrån. Programmeringsteknik har en slutredovisning som kan göras över Skype.

 • Vad innebär det att flera lärosäten har samma kurstyp?

  Sommarprogrammering är ett samarbete mellan flera av landets olika högskolor. Kurserna ges genom samläsning, , detta innebär att lärosäten som finns under respektive kurs erbjuder samma kurs (d.v.s. samma material, utformning av prov etc). Som student läser du alltså tillsammans med alla andra i Sverige men väljer genom din anmälan på antagning.se vid vilken högskola du får dina poäng rapporterade.

  Målet är att erbjuda så många studenter chansen att läsa våra kurser i programmering.

 • Kan man läsa samma kurs flera gånger vid olika lärosäte?

  Om du sedan tidigare har läst t.ex. den förberedande kursen i programmering har du redan tagit del av det material och de uppgifter som ingår i den kurs. Därför finns det ingen anledning att anmäla sig till samma kurs på en annan högskola igen, eftersom kurserna ges genom samläsning.

Om kursens längd:

 • Hur lång är kursen? Måste jag följa några bundna tider?
  Kursens ramtid ser du under veckoangivelsen. Du planerar själv dina studier och jobbar i ditt tempot så du hinner klart under kursens tidsperiod. Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs inom kursens ramtid. Om du erhåller studiemedel för kursen måste du vara noga med att dina moment hinner rapporteras in enligt de datum du och CSN kommit överens om i din studiemedelsansökan.
 • Jag är bortrest en del av sommaren. Hur gör jag?
  Det spelar ingen roll var du befinner dig. Om du är på semester utan tillgång till dator kan du göra ett uppehåll och fortsätta igen senare när du är tillbaka. Tänk på att kursen ska vara klar i god tid innan det datum som du och CSN kommit överens om i din studiemedelsansökan, så att momenten hinner rapporteras in lagom till kursens slut.
 • Vad händer om jag inte hinner arbeta klart med kursen?

  Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs, ta hjälp av våra mentorer om du fastnar. Skulle du inte bli klar inom tidsramen är det viktigt att du har information om hur detta skulle kunna påverka ditt CSN. Kontakta alltid CSN vid dessa tillfällen.

 • Jag vill ändra min personliga studieplan, hur gör jag?
  Ha alltid ambitionen att slutföra din kurs inom kursens ramtid (veckor). Om du erhåller studiemedel för kursen är det också viktigt att du studerar under den period som du och CSN kommit överens om. Det är du själv som ansvarar för att studieplanen är korrekt.Behöver du ändra din personliga tidsplan kontaktar du våra mentorer så kan de hjälpa dig.
 • Vad betyder veckoangivelserna i kursens titel?
  Veckoangivelserna är kursens ramtid, alltså den tid kursen är inrättad. Du är välkommen att innan kursstart börja arbeta med delar av materialen, proven och få handledning från våra mentorer.Kursregistrering och poängrapportering sker dock efter kursstart.

Om Student Lounge:

 • Jag har tappat bort mina inloggningsuppgifter, hur gör jag?
  Kontrollera till att börja med att du använder din e-postadress som användarnamn. Om du vet ditt användarnamn kan du trycka på glömt lösenord under logga in knappen. Då skickas ett nytt lösenord till dig via SMS till mobilnumret du har kopplat till ditt konto. Om detta inte fungerar eller om du inte kommer ihåg ditt användarnamn ska du kontakta mentorerna.
 • Jag vill byta användarnamn, hur gör jag?
  Om du inte längre använder mailadressen som är ditt användarnamn är de viktigt
  att du byter den till en mailadress du använder eftersom det är på den adressen vi skickar ut viktig information till dig. För att byta användarnamn kontaktar du din mentor.
 • Jag har inte fyllt i ett korrekt personnummer
  Om du inte fyllt i ett korrekt personnummer av någon anledning när du skapade ditt kurskonto måste du kontakta studievägledningen. Har du inte ett korrekt personnummer kan du inte bli kursregistrerad, få moment inrapporterade eller intyg på avklarad kurs.

Om allt annat / Övrigt:

 • Vad kostar det?
  All högskoleutbildning är gratis för svenska medborgare samt medborgare i EU/EES och Schweiz. Ytterligare några grupper omfattas av avgiftsfrihet kring antagning och studieavgifter, se SFS 2010:543. För dig som kommer från länder utanför denna region och de ytterligare undantag som finns tillämpas ansöknings- och kursavgift där nivåerna bestäms lokalt av varje lärosäte. Kontakta lärosätet du tänkt läsa vid för mer information.
 • Kan jag söka studiemedel för sommarprogrammering?
  Ja, våra kurser är studiemedelsberättigande men du bör noga undersöka vilka villkor som gäller i samband med utbetalning av studiemedel. Kontakta CSN för mer information.
 • Kan jag läsa en kurs för att få gymnasiekompetens?
  Det är upp till varje lärosäte att besluta om kurser kan likställas med gymnasiekompetens. Kontakta det lärosäte där du tänkt studera för mer information.